Konsultti- ja rahastoliiketoiminnan talousosaamista kannatti hakea pääkaupunkiseudun ulkopuolelta

Timo Rantala toimii konsulttina rahoituksen, yritysjärjestelyjen ja varainhankinnan parissa. Kuluvan vuoden suunnitelmiin kuuluu myös rahastoliiketoiminnan käynnistäminen.

Timonhouse Oy näkyy projekteissa vaihtelevasti. Konsultin työ tarkoittaa monessa kumppanuudessa läheistä ja kiinteää roolia asiakkaiden tiimeissä. Kansainvälisten, korkeatasoisten asiakkaiden rinnalla kulkee useita omia projekteja.

“Kesällä ostin osuuden vaihtoehtorahastojen hoitamiseen rekisteröityneestä yhtiöstä ja sen nimissä on tarkoitus loppuvuodesta käynnistää uusi innovatiivinen kiinteistörahasto helpottamaan sukupolvenvaihdos- sekä yrityskauppatilanteita”, Rantala kertoo.

Monimuotoinen ja epäsäännöllinen kassavirta vaatii ymmärrystä toimintamallista

Konsultin rahavirrat ovat usein epäsäännöllisiä ja Rantala pitää suurena etuna sitä, että taloushallinnon hoitaja tuntee yrityksen ja sen tuloksenteon ja taseen logiikan. Näin kumppani pystyy nopeasti reagoimaan antamalla neuvoja ja hoitamalla kaiken tarvittavan.

“Saan kirjanpitäjältäni neuvoja sekä oma-aloitteisesti, että pyydettäessä. Esimerkiksi miten minun kannattaa toimia verotuksen osalta. Näin pystyn itse keskittymään täydellisesti omaan asiakastyöhön”, Rantala selittää.

Konsulttiyhtiön talouden ja laskutuksen rakenne vaatii vahvaa erityisosaamista

Konsulttiyrityksellä on perinteisen laskutuksen ja kulujen lisäksi kirjanpidossa paljon perehtymistä vaativia asioita. Osakkuusyhtiöitä, sijoitustoimintaa, arvonlisäverollista ja arvonlisäverotonta laskutusta.

“Nämä ovat varmaan yksinkertaisia asioita ammattilaiselle, mutta itse hoidettuina ja pohdittuina veisivät paljon aikaa asiakasrajapinnasta toimimisesta. Taloushallinnon tulee ymmärtää omistuksille järkevät rakenteet ja niiden verovaikutukset”, Rantala jatkaa.

Muuttuvat markkinat muovaavat merkittävästi konsultoinnin ja rahoituksen liiketoimintaa

Ensimmäisten toimintavuosien jälkeen Rantalan liiketoiminnan markkina on muuttunut kokonaan toisenlaiseksi. Kiinteistösektorilla markkina on käytännössä pysähtynyt rahoituksen puuttuessa.

Tämä tuo jatkuvasti enemmän yhteydenottoja konsultille, asiakkaiden miettiessä miten ja mistä saada lainaa tai lisää pääomaa.

“Ei aiemmin konsultille soitettu ja kysytty, että voisitko kävellä meidän puolesta pankinjohtajan juttusille. Sen yritykset osaavat tehdä itsekin. Onnistumisen ovat nyt kiven alla”, Rantala toteaa.

Oma rahastoliiketoiminta avaa uutta toimintaa pitkällä tähtäimellä

Oma rahastoliiketoiminta tuo paljon muutoksia yrittäjän omistuksiin ja niistä kanavoitaviin rahavirtoihin. Ensimmäinen rahasto tulee olemaan kuuden vuoden ikäinen ja samalla rinnalle pohditaan jo uusia.

“Voisin kuvitella, että yritys tulee tulevaisuudessa muuttamaan muotoaan enemmän oman taseen kautta toimivaksi rahastojen hallinnoijaksi sekä sijoitusyhtiöksi. Toki ajatuksissa on myös konsultoinnin pitäminen ohjelmassa, miksei jopa omien työntekijöiden ja palvelusopimuksilla toimivien kumppaneiden kautta”, Rantala pohtii.

Kasvavat rahavirrat kaipaavat tukevampaa turvaa taloushallinnon hoitamiseen

Yrityksen alkuvaiheessa kirjanpito sujui yksityisen ammatinharjoittajan käsissä. Rahavirtojen kasvaessa ja tapahtumien määrän lisääntyessä, Rantalasta tuntui, että tarvittiin turvallisempia resursseja vastaamaan taloushallinosta.

Rantala oli oppinut lyhyesti tuntemaan Elegianilta vastuuhenkilön ja uusi kumppani otti konsultin huostaansa nopeasti ja ammattitaitoisesti. Ensimmäisenä toimeksiantona oli saada vanhat asiat kuntoon ja rakentaa toimiva raportointi sekä oikeat prosessit.

“Yksi ylimääräinen stressi ja huoli on kaikonnut rinnasta. Nyt tiedän tarkalleen missä yritys menee, miltä loppuvuoteni tulee näyttämään ja mitä minun kannattaisi tehdä. Jo pelkkä jämpti laskujen maksu ja laskutusprosessi saa minut huokaamaan helpotuksesta, saati erinomainen kuukausiraportointi. Ja vanhan kansan miehenä minulle parasta on se, että aina kun mieltä painaa joku, saan yhteyshenkilöni kiinni ja apua välittömästi”, Rantala kiittelee.

Kirjanpitäjän sijaintiin ei kannata kiinnittää huomiota – etsi rohkeasti oman kaupungin ulkopuolelta

Espoosta käsin toimivaa, maailmalla jatkuvasti liikkuvaa Rantalaa palvelun fyysinen sijainti mietitytti – onko Mikkelissä toimiva yhteyshenkilö espoolaiselle liian kaukana. Sijaintiin ja yhteydenpitoon vastaus löytyi aiempien kokemusten perusteella.

“Totuus kuitenkin on se, että vaikka edellinen kirjanpitäjäni oli samasta kaupungista, en tavannut häntä kuin joululounaalla. Tämän päivän tekniikalla ja työtavoilla ei ole mitään tekemistä fyysisen sijainnin kanssa”, Rantala sanoo.

Kuten Rantala omassa asiantuntijan työssään tietää, tulee taloushallinnon hoitajasta tietyllä asteella osa yritystä. Suhteen pitää olla kestävä ja luotettava. Henkilöiden pitää oppia tuntemaan toisensa – kirjanpitäjän täytyy tuntee yrityksen ja yrittäjän toiveet.

“Ehkäpä minulla on sellainen aavistuksenomainen käsitys, että pienemmällä paikkakunnalla henkilöstön pysyvyys hyvin johdetussa yrityksessä on parempaa kuin suuressa kaupungissa, jossa toimijoita ja mahdollisuuksia on enemmän”, Rantala pohtii.


Timonhouse Oy

  • Henkilöstö 1

  • Liikevaihtoluokka 200000€+

 
Seuraava
Seuraava

Flamia Oy löysi arvoihinsa sopivan “pelastavan enkelin” LinkedInistä